Fakta om SPF

Tilbage til Oversigten
Forfatter: Stines Hudpleje Kategori: Gode råd, Sol og solpleje

SPF – Den lille forskel

SPF kan være meget misvisende. De fleste tænker, meget logisk, at en SPF 50 dækker dobbelt så godt som en SPF 25. Sådan er det bare ikke.

Eksempel med SPF 30 og SPF 60:
– SPF 30: (30-1)/30=96.6% beskyttelse
– SPF 60: (60-1)/60=98.3% beskyttelse

Der er faktisk kun er forskel på 1,7%

 

spf diagram

For lille mængde solcreme = Meget lidt beskyttelse

Når du bruger en høj faktor, har du lidt mere af give af, hvis du kommer til at smøre for lidt på. For det er ikke sådan, at hvis du tager halvdelen af den anbefalede mængde på, så bliver en faktor 30 til en faktor 15. Nej, så bliver den faktisk meget hurtigt til en faktor 5, fordi det er en eksponentiel kurve.

Hvor meget er nok?
Der skal bruges en hel håndfuld (ca. 40 ml) solcreme for, at dække en voksen krop og ca. en teske til ansigtet.

Solfiltre – Hvordan virker de?

Solcreme virker ved at bortfiltrere en del af UV-strålingen med enten kemisk eller fysisk solfilter

De flest solprodukter i dag, er en blanding af kemisk og fysisk solfilter.

Fysisk solfilter:

Det fysiske filter lægger sig som et skjold oven på huden og bortreflekterer både UV-A og B-Stråler, så de ikke laver skader i huden.

Det eneste fysiske solfilter, der på nuværende tidspunkt, må anvendes i solcremer inden for EU, er Titaniumdioxid. Derudover er Zinkoxid også et fysisk solfilter, den giver den tætteste UV-A beskyttelse.

Det er det fysiske filter, som kan gøre solcremen svær at fordele og give hudoverfladen et hvidligt skær. Invester i en kvalitets solcreme og undgå problemet.

Kemisk solfilter:

Det kemiske solfilter indeholder stoffer, der trænger ind i det øverste hudlag. Når UV-strålerne rammer huden, opsuger filteret UV-strålingen, så den ikke når ned i de dybere hudlag og gør skade. Filtret omdanner UV- strålerne til varme. Denne varme tabes i luften, eller transporteres væk med blodcirkulationen.

De kemiske stoffer nedsætter på denne måde den strålings mængde man udsættes for, og dermed kan man nedsætte sin risiko for, at blive forbrændt og undgå skader i huden.

Kemiske solfiltre beskytter effektivt mod solens UVB-stråler, mens der er forskel mellem de forskellige stoffers evne til at beskytte mod UVA-stråler. De nyest udviklede kemiske solfiltre beskytter bedre mod UV-A end tidligere.

De mest brugte kemiske filtre er: Octocrylene, Octyl Salicylate, PABA, Oxybenzone, Octyl Methoxycinnamate og Avonbenzone.

Solcremen med kemisk solfilter skal skal helst påføres 20 min inden solbadning, så de er blevet optaget i huden og er aktive når du kommer ud.

Miljøstyrelsen anbefaler, at børn under 12 år ikke bruger solcremer der indeholder det kemiske solfilter 4-MBC (4-Methylbenzylidene Camphor), da stoffet er under mistanke for at være hormonforstyrrende.
Solcremer der indeholder 4-MBC, bliver ikke længere forhandlet i Danmark, men kan stadig købes i udlandet.

Hvordan udregnes solfaktor?

Solfaktor er et forholdstal, det måler hvor meget UV-B stråling der skal til, før der kommer rødme i huden (Minimum pinking-time).

Pinking-time: Fx 15 min * spf 15 =3,45 timer

SPF 25 betyder, at man kan tåle 25 gange højere UV-bestråling ved anvendelsen af solcremen.
Det betyder ikke, at man kan opholde sig 25 gange længere i solen, da UV-stråling varierer hele dagen og mængden afhænger af, hvor tæt på ækvator du er.

Solfaktor angiver kun graden af UV-B beskyttelse.
Det er dog kommet et nyt krav fra EU:
Solprodukter skal beskytte for UV-A stråling svarende til mindst 1/3 af UV-B beskyttelsen
Fx Spf 15 (UV-B) = Faktor 5 beskyttelse med UV-A.

Tilbage til Oversigten
has been added to your cart.
Kassen

Hej, er der noget, vi kan hjælpe med?

Har du brug for råd og vejledning?