Pigmentering

Hvad

(Ikke så) Kært barn har mange navne:
Hyper pigmentering, leverpletter, melasma/chloasma, graviditetsmaske, sommerfuglemaske, pigmentpletter osv.

Det er alle sammen ord for det samme: Et hudområde med for meget pigment, dvs. pletter der syner mørkere end den omgivende hud.

Hvorfor

Der kan være flere grunde til pigmentforandringer opstår, oftest er det pga. solen eller pga. hormonforandringer.

Når huden er ung og sund vil ca. hver 10. celle i underhuden være en malanocyt (celle der producerer det brune farvestof Melanin).
Med alderen og dermed efter mange års skadelig UV-stråling fra solen, vil fordelingen af pigmentcellerne måske se anderledes ud. Melanocytterne kan have rykket sig og ligge meget tæt i små områder og helt mangle i andre. Det vil give områder med mørkere pletter.

Melaninproduktionen styres af centre i mellemhjernen (hypofysen og epifysen). Derfor kan hormon forandringer også påvirke melaninproduktionen og skabe pigmentpletter.

Hvis det ikke er pga hormonelle forandringer skyldes denne omrokering ofte at huden prøver at beskytte sig selv. Hvis huden gennem mange år, altid har fået lidt for meget sol i fx panden, vil melanocytterne stimle sammen i det pågældende område. Vores egen melanin beskytter ca. faktor 2 i sig selv, så der er hudens forsøg på, at samle så meget beskyttelse på det udsatte område, og derved undgå at Uv strålerne laver skade på huden.