Pigmentering

Hvad

(Ikke så) Kært barn har mange navne:
Hyper pigmentering, leverpletter, melasma/chloasma, graviditetsmaske, sommerfuglemaske, pigmentpletter osv.

Det er alle sammen ord for det samme: Et hudområde med for meget pigment, dvs. pletter der syner mørkere end den omgivende hud.

Hvorfor
Der kan være flere grunde til pigmentforandringer opstår, oftest er det pga. solen eller pga. hormonforandringer.

Når huden er ung og sund vil ca. hver 10. celle i underhuden være en malanocyt (celle der producerer det brune farvestof Melanin).
Med alderen og dermed efter mange års skadelig UV-stråling fra solen, vil fordelingen af pigmentcellerne måske se anderledes ud. Melanocytterne kan have rykket sig og ligge meget tæt i små områder og helt mangle i andre. Det vil give områder med mørkere pletter.

Melaninproduktionen styres af centre i mellemhjernen (hypofysen og epifysen). Derfor kan hormon forandringer også påvirke melaninproduktionen og skabe pigmentpletter.

Hvis det ikke er pga hormonelle forandringer skyldes denne omrokering ofte at huden prøver at beskytte sig selv. Hvis huden gennem mange år, altid har fået lidt for meget sol i fx panden, vil melanocytterne stimle sammen i det pågældende område. Vores egen melanin beskytter ca. faktor 2 i sig selv, så der er hudens forsøg på, at samle så meget beskyttelse på det udsatte område, og derved undgå at Uv strålerne laver skade på huden.

Hvordan og hvornår beskytter du din hud mod pigmentering
Vi anbefaler man altid har spf 15 på herhjemme – også om vinteren. Selv de dage der er overskyet vil der være UV stråler.

Hvis du allerede har pigmentforandringer er det ekstra vigtigt med spf da der skal utrolig få UV stråler til for at stimulere dannelsen af nyt pigment. Man skal derfor bruge solcreme med høj solfaktor mod både UVB- og UVA-stråler, hvis man færdes uden for.

GLEM ikke dine hænder, der er lige så udsatte som dit ansigt for pigmentering. Derfor har vi fået produceret en solcreme med spf så du undgår de skæmmende brune pletter på håndryggen.

Ordbog pigmentering

  • Leverpletter er noget, de fleste af os forbinder med at blive ældre, og selvom leverpletter hyppigst findes hos mennesker over 40, så kan unge også få dem. For leverpletter skyldes i virkeligheden, at huden har været udsat for sollys, som har været skyld i en overproduktion af pigment. Leverpletter har altså ikke noget med leveren eller leverfunktionen at gøre. Den lægelige navn for leverpletter er solare lentigines og kan oversættes til sol linse.
  • Melasma/Graviditetsmaske/Sommerfuglemaske. De hormonelle forandringer under en graviditet gør din hud ekstra følsom over for solens UV-stråler. Fordi der findes flere kvindelige kønshormoner i kroppen, er der også en øget produktion af pigment. Så når huden udsættes for dagslys og dermed Uv stråler, er der risiko for lokal overproduktion. Det kan give mørke pletter. Risikoen er størst på i ansigtet, da det får mest sol. Herfra kommer navnet sommerfuglemaske, da det ligner en sommerfugl med udbredte vinger som giver aftegninger i midten af panden, på hagen og omkring munden. Nogle er heldige, at aftegningerne forsvinder efter graviditet og amning
  • Hypopigmentering / Vitiligo Hudområde karakteriseres ved for lidt pigment, dvs. syner lysere end den omgivende hud (Hvide pletter)

Hvilke pigment behandlinger

Læs mere om Cosmelan og meso peel.

Du kan selv gøre meget!

Brug SPF og lysnende hjemmepleje.

Det er vigtigt at forstå, at det ikke bare bleger hudoverfladen men også modvirker at nyt pigment bliver dannet.

Det er en reaktionskæde som bliver sat i gang når solens stråler rammer vores hud.

Forenklet foregår det sådan: Fra huden bliver der sendt et signal op til hjernen om, at solen rammer huden, så sender hjernen et signal til melanocytterne, som begynder at producere melanin. Dette melanin bliver derefter fyldt over i de omkringliggende hudceller (Keratinocytter).

Så der er rigtig mange steder, der kan sættes ind for at afbryde disse processer. Der kan fx være ingredienser som Norsk Kelp som afbryder kommunikationen mellem melanocytter og karatinocytter eller kobber peptid som også kapper reaktionskæden.

Vær opmærksom på

Laserbehandling er ikke altid den bedste løsning til pigment problemer. Man skal være opmærksom på, at laserbehandling af pigmentpletter indebærer nogle risici. I nogle tilfælde kan pigmenteringen forværres.

Se også: