Hvad er Solfaktor?

Solfaktor er det tal, som står på din solcreme. Dette er en måling af hvor meget din solcreme beskytter imod de ultraviolette stråler.

De fleste elsker, at være ude i solen, og det er der en god grund til. Vi bliver i godt humør af, at være ude i solen og vi får de nødvendige D-vitaminer til vores knogler. Det er dog ekstra vigtigt, at vi husker at benytte os af solfaktor, så vi ikke skader vores hud ved fx solforbrændinger og solskoldninger.

Der er forskellige typer af stråler fra solen. Der er både synlige og usynlige stråler. 

 • UVA-stråler
 • UVB-stråler
 • UVC-stråler

De 3 typer UV-stråler har forskellige bølgelængder.  

Hvad er UVA-stråler? 

UVA-stråler stammer fra solen, og findes hele året rundt, også på de dage hvor der er overskyet. Disse udgør 95% af de stråler, som rammer jordens overflade. 
UVA-strålerne er de længste af strålerne, og kan passere igennem skyer, glas, bilruder mm. De passerer altså også igennem de øverste lag af vores hud, og vi er ikke beskyttet imod UVA strålerne med mindre vi gør noget aktivt for, at beskytte os imod dem. UVA-strålerne ødelægger vores huds DNA og medfører en for tidlig ældning af huden.

Når UVA-strålerne rammer vores hud kan vi ikke mærke det. De trænger dybt ned i huden, og producerer frie radikaler, som på det lange sigt påvirker vores celler negativt ved fx fotoaldring, solallergi, soleksem, pigmentforandringer mm. 

Hvad er UVB-stråler? 

UVB-stråler stammer ligesom UVA-stråler fra solen. UVB-strålerne er korte stråler. De har et meget højt energiindhold, som heldigvis bremses af skyer og glas. 
De kan som UVA-strålerne også trænge igennem Epidermis, og giver vores hud den brune farve. UVB-strålerne er kun fremme når solen skinner, det vil sige, at disse kun påvirker vores hud når solen skinner. Det er også UVB-strålerne, som kan gøre vores hud rød og forbrændt. 
De fleste er rigtig dygtige til, at beskytte sig imod UVB-strålerne, da det hverken ser smart ud, at være forbrændt og det heller ikke særlig behageligt. 

Hvad er UVC-stråler?

Ozonlaget sørger for, at UVC-strålerne ikke rammer jorden. Det er den farligste form for UV-stråler, da de er meget energirige. 

Skal jeg bruge solcreme året rundt på hele kroppen når jeg bor i Danmark?

Det er ikke nødvendigt, at beskytte hele vores krop mod solstrålerne om vinteren. Vores tøj beskytter nemlig mod strålerne, og det er altså derfor kun nødvendigt, at beskytte hænder og ansigt imod solens stråler om vinteren. 

Grunden til, at du skal beskytte hænder og ansigt mod solens stråler om vinteren er UVA-strålerne, som vi har skrevet tidligere er disse stråler fremme året rundt og selv i overskyet vejr. Det er disse som ælder vores hud. 

Selvom du om sommeren, måske, oftest holder dig i skyggen skal du stadig anvende solfaktor. Solens stråler reflekteres i alle de forskellige overflader, såsom vand og sand. 

Hvilken solfaktor er bedst?

Det er heldigvis smag og behag, hvilken solfaktor som er bedst for dig. Det eneste du særligt skal være opmærksom på er mængden du bruger. Bruger du et for tyndt lag af solfaktor vil din faktor 15, måske svare til en faktor 5-8 fordi der er anvendt et alt for tyndt lag. Uanset hvilken faktor du bruger, vil den svare til mindre end der vises på flasken, hvis du ikke bruger nok af produktet. Det er også vigtigt, at du sørger for, at smøre dig ind flere gange om dagen. 

Der findes mange forskellige former for solfaktor; 

 • Den velkendte solcreme | Find produkt til kroppen HER og til ansigtet HER 
 • Solfaktor i spray form (som ikke skal smøres ud!) | Find produktet HER
 • Solfaktor i pudderform | Find produktet HER  
 • Endda solfaktor som Setting Mist til din makeup | Find produktet HER 

Hvilken solfaktor skal jeg vælge? 

De fleste tænker, at en solfaktor 30 beskytter dobbelt så meget som en solfaktor 15, og en faktor 50 må jo beskytte huden endnu mere……
Dette ville da også give god mening ud fra de tal vi kan se. Men ; 

 • Solfaktor 15 filtrerer ca. 93%  af solens ultraviolette stråler
 • Solfaktor 20 filtrerer ca. 95% af solens ultraviolette stråler
 • Solfaktor 30 filtrerer ca. 97% af solens ultraviolette stråler 
 • Solfaktor 50 filtrerer ca. 98% af solens ultraviolette stråler

Derfor anbefaler vi blot, at du er meget opmærksom på, at du anvender nok af dit solfaktor produkt, så du er beskyttet bedst muligt. Og at du husker, at smøre dig ind flere gange om dagen. 

Hej, er der noget, vi kan hjælpe med?

Har du brug for råd og vejledning?